HAS PSYCHO

Changed from HAS'S PSYCHO-SPIRITUAL CABINET for fear of being a spiritual braggart. THIS IS JUST MY PERSONAL SELF-HEALING BLOG; DEFINITELY NOT PROFESSIONAL MEDICAL OR PSYCHIATRIC OPINION OR ADVICE FROM THE AUTHOR. This blog cannot and must not replace hands-on medical care or the specific advice of your own doctor. Penulisan hanyalah pengalaman dan pendapat peribadi penulis blog dan tidak boleh mengantikan nasihat dan penjagaan perubatan daripada doktor anda.


MEMORY OF A SPECIAL LOVE

Sunday, March 15, 2009

NOTIS PINDAH

Sexy season of the year again..........



AGING, QUALITY OF LIFE AND SEXUALITY

Assoc. Prof. Dr. Hasanah Che Ismail
Consultant Psychiatrist
School of Medical Sciences
Universiti Sains Malaysia


Improving life expectancy and better standard of living and health care set new standards for quality of life (QOL) and sexuality. Diseases associated with aging complicate the ensuing hormonal decline, resulting in profound impact on the functionality and sexuality. Understandably, QOL suffered, but QOL is as varied as how it is defined and measured.

Sexuality does not necessarily abate with age. Prevalent misconceptions are that older people are unable to perform sexually because of physical changes related to aging, that older adults are not interested in sex, or that those who do express an interest are demented or perverted. Further, elders and health care providers alike may erroneously assume that sexually transmitted infections are not common in this population

Physical, psychological, cultural, and social issues affect sexuality. Along with the occurrence of chronic conditions, medications have the potential for sexual side effects. Medications are not limited to antidepressants, antihypertensive, opioids, anxiolytics, psychotropics/neuroleptics, corticosteroids, and diuretics. The use of recreational or illicit drugs, alcohol, and nicotine also result in sexual dysfunction.

Cultural and religious beliefs about sexuality also greatly influence sexual behavior. Spousal illness and social isolation that are common to the elderly alter opportunities for sexual expression.

Psychological factors play a significant role in sexuality later in life. Prior positive or negative sexual experiences, issues of body image and self-esteem, and frank mental disorders such as depression and anxiety may influence the frequency and quality of sexual relations.

Finally, sexual expression in the elderly may be affected by living arrangements, as a substantial number reside with family members or in long-term-care facilities. Inadequate privacy inhibits sexual expression and activity. In addition, the values, beliefs, and biases of the facility staff or family members influence sexual expression among residents. Facility staff and health care providers may not feel comfortable dealing with the sexual needs and interests of elderly residents and perceive sexual expression as problematic behavior.

As the aging population expands, it is increasingly important for health care providers to become aware of and sensitive to the needs and concerns of older adults. The step forward is getting adequate information and skill to deal with this issue and being open and facilitative in helping elderly persons with needs. Each and every person is unique and what constitute a satisfactory and meaningful QOL may widely differ between one person to another, or between caregiver and patient.


For those interested; Registeration form can also be downloaded from the official MMS website: www.menopause.org.my

Registration Rates (includes one dinner ticket each person)
Doctors: MMS Member RM 650
Doctors: Non-MMS Member
Non-Malaysian RM 750
RM 750 (USD 220)
Others: MMS or non-MMS RM 500
Undergraduates / Students
(no group discount) RM 300
Groups of any 10 (please staple all 10 forms together) -10% from the total


Congress Secretariat:

Mr. Chin Kwong Yoon / Ms. Roseline Heng
Bayer Schering Pharma
Bayer Co. (M) Sdn Bhd
T1-14 Jaya 33,No. 3, Jalan Semangat, Seksyen 13,
46200 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan, Malaysia
Tel: 603 -62093088
Email: kwongyoon.chin@bayerhealthcare.com



Kebenaran tentang penuan.

Abstrak di atas didahulukan untuk The 7TH Malaysian Congress.
[Biasalah...abstrak dulu sebelum tulis kertas kerjanya]

Persiapan mental perlu. Perlu refleksi thema seks dan penuaan dan kualiti kehidupan. Kalau tidak tidak mari isi pembentangan. Maklumlah kerja seharian banyak berkait dengan psikiatri dewasa dan psiko-onkologi.

Tiada yang menjadi tua dengan hanya hidup membilang angka melepasi tahun dilahirkan. Tua terjadi kerana pengabaian aspirasi dan prinsip kehidupan. Tahun-tahun hanya meninggalkan kedut di kulit, tetapi melepaskan semangat dalam kehidupan mengendurkan jiwa dan rohani.

Bimbang, takut, tiada kepercayaan dan kasih sayang pada diri dan Tuhan menjadikan jantung lembek dan roh hancur bercampur habuk dan debu.

Nikmat yang besar adalah apabila sudah berhadapan dengan kematian, tetapi hidup kembali dengan penuh kesedaran and keinsafan. Nikmat yang besar juga apabila sudah tua pada definisi umur biologikal tetapi masih berfungsi sebagai orang muda.

Kena sibuk fikir tentang tua kerana bulan April ada dua jemputan untuk topik berkenaan dengan tua. 19 April di 7TH Malaysian Congress on Menopause dan pada 22 April di Kursus Psychogeriatric di Kuala Terengganu.

Thursday, March 12, 2009

Sweet Basil (Ocimum basilicum)

Bila tengok Nigella Lawson dan The Naked Chef carikkan basil ke dalam pasta yang dimasak, teringin pula resepi semacam itu. Habis tu di mana nak cari basil -Sweet Basil (O. basilicum)- seperti yang digunakan?

Di pasar kita di Kelantan, basil ialah daun selasih, atau Thai basil (O. basilicum var. thyrsiflorum 'Siam Queen"). Agaknya biji basil ini yang diambil untuk jadikan biji selasih. Pokok Thai basil senang tumbuh, tetapi saya tidak begitu menyukai rasanya. Agaknya "acquired taste." Kalau di Terengganu, basilnya ialah Daun Kemangi (Ocimum canum). Yang ini memang best makan dengan laksa terengganu.

Suatu hari semasa berkemas laci kasut, terjumpalah biji benih basil yang dibawa oleh kawan dari UK, pada tahun 2006, semasa saya sedang menjalani kimo.

Saya cuba taburkan, nah, terkejut kera saya apabila biji benih dalam bekas plastik atas balkoni tumbuh begitu subur.



Sekarang tak sempat nak guna untuk masak-masak. Satu cara untuk menyimpan basil dalam keadaan yang "fresh" adalah dengan meletakkannya dalam bekas ice cubes, penuhkan dengan air dan bekukan. Bila nak buat sup atau pasta, ambillah cubes tersebut, seberapa banyak yang disuka dan masukkan ke dalam masakkan. Daun basil ini juga boleh dikeringkan dan disimpan dalam bekas kering dan diletakkan dalam kabinet dapur.

Sekarang tiba masa untuk menjamu selera dengan spaghetti berperisa basil, tomato dan anak udang.





Basil's Health Benefits

Rich in flavonoids, basil is an herb that is effective in preventing cell damage from both radiation and oxygen. Two of the main flavonoids are "orientin" and "vicenin". Experiments have shown that these flavonoids, though, did not provide protection for tumors treated with radiation therapy.
The volatile oils of basil, inhibit bacterial growth. These oils include, estragole, linalool, cineole, eugenol, sabinene, myrcene, and limonene. The essential oils from basil have shown an ability to combat some pathogenic bacterium that have become resistant to treatment from antibiotics. A solution containing just 1% of the oil of basil can be used to rinse vegetables to kill infectious bacteria that cause diarrhea. Some dietitians recommend adding basil to salad dressings in order to help ensure safety when eating salads.

Basil also exhibits anti-inflammatory properties, making it a good food to consume by people who have problems with arthritis. It does this in a manner similar to aspirin. An oil in basil called eugenol blocks the activity of an enzyme in the body called cyclooxygenase. The enzyme would normally cause swelling.

Basil is a source for Vitamin K, iron, calcium, vitamin A, manganese, magnesium, vitamin C, and potassium. It is good for the heart, because it helps to prevent build-up in the arteries and fights free radicals. The magnesium helps blood vessels to relax which increases blood circulation.

Tuesday, March 10, 2009

Penjara Terbuka

Thursday, March 05, 2009

BONE SCAN





Nampak gayenya macam tak ada metastasis. Tunggu report aje nanti. Walaupun begitu hasil kajian itu bukanlah lesen untuk gi lantak apa saja semasa bercuti bermula esok. Semenjak sakit bermula, saya sudah pesatkan langkah-langkah pemakanan yang tidak disukai oleh kanser. Jadi sekarang saya wajib teruskan. Tak kan tiap-tiap tahun nak buat bone scan.

Monday, March 02, 2009

LIFE IS NOT SO FAIR

1. “Tak adil”

Ungkapan itu tidak disebut secara lisan. Tetapi itulah maksud akan apa yang diperkatakan oleh arwah.

”Kak habis jaga makan-minum, senaman dan kelakuan. Dapat juga kanser. Orang lain makan tak kawal, badan macam tong MPKB, besar, lebar dan busuk, tapi tak kena kanser.” Dia mengeluh sedih.

2. ”Tak adil!”

Terkejut saya dengan kelantangan penyataannya.

”Pesakit lain KKM belanja berjuta-juta ringgit beli ubat anti-kolesterol. Depa makan ubat, sebab depa nak terus lantak makanan berlemak. Sakit makin teruk, ubat makin banyak ditelan. Nak jalan ke pejabat pun termengah-mengah, nak masuk pintu pejabat pun mesti mengiri. Kita pemandiri kanser, nak dapat ubat nak kuatkan tulang pun tak dilayan. Padahal kita ni kalau dibandingkan dengan pesakit kronik obesiti dan kolesterol tinggi, kita lagi lincah dan bernas, dan lebih berfaedah untuk negara dan bangsa.”

3. ”Tak adil.”

Dia menyebutnya dalam sedu. ”Apa cacat cela saya? Semua saya buat untuknya. Baju kerjanya saya basuh tangan, makan minumnya saya masak sendiri. Dia hendak apa sahaja, saya beri. Dia suruh apa saja, saya buat. Dia paksa telan. Saya telan semuanya. Sekarang dia nak kawin lagi, huu...hu..hu.”

Jawapan saya; ”Hidup ini memangnya tidak adil.” Jika itu yang kita terima, maka semua yang terjadi dapat diterima dengan lebih bermakna.

Nombor 3 kerap berlaku. Malah sekarang ini justifikasi yang kerap dimajukan adalah seperti berikut: ”Awak tengok dia (biasa yang dijadikan model peranan adalah orang yang lebih terkenal dan berkedudukan tinggi), dia kawin lagi, isteri pertamanya beri izin.”

Just the other day, klinik Rabu, isteri yang kemuraungan major kerana suami beristeri lagi. Suaminya putut dipuji. Tak dijemput masuk sekali dalam bilek saya, dia tersengeh-sengeh ingin turut serta. Supportive sangat la tu. Patut pun, dia yang ambil aleh kaunseling dari saya. Hanya dia yang sibuk cakap kat bini dia; "Awak kena sabar la, awak kena terima la. Awak tak nak ganjaran di syurga nanti ker?"

Saya macam tengok drama minggu ini. Sempat terfikir pula, "Kalau bini awak kat syurga, awak kat mana yer?"

Puan-puan, kalau masalah 3 kira berat, berat lagi apabila seorang wanita itu berdepan dengan suami yang mengatal dengan yang sama jantina. Competing with another woman may just propel the first wife into action mode that pave the way for self-actualization, but competing with a man, apa pula ceritanya? Lu fikir-fikirlah sendiri. I don’t know. Hey, I am not even sure which one is worse, competing with a woman or with a man for the commitment of your husband; let say lah..kata orang. A no use husband (for suami yang tak guna). Suami yang tak guna ni, ramai pula wanita yang sayang nak tunjuk pintu depan. Itu kah kewanitaan?

Berbalik kepada penyataan saya yang terdahulu. Kehidupan ini memangnya tidak adil. Life is so not fair kan? If you can accept that emotionally, then you are capable of being realistic and moving forward to better things in life. Even if the unfairness leads to end of life, taking it meaningfully and beautifully results in great contentment. Accept death as the completion of life in this world and beginning of another.

Do not despair and perceive your life as a failure or struggling to find a purpose till the end. The answer is not in a name, title, recognition, award, new car, new wife, etc. etc. or obsessive entries in blog ha ha ha. Some people are too busy feeding their egos that they failed to get to know their true Self.

Bagi wanita yang solehan; cuma bayangkan ini. Kalau lah suami anda itu ditakdirkan esok hilang kerja, hilang daya segala anggota termasuk senjata yang tak guna; sanggupkah puan jaga dia dengan rasa penuh redha, tanpa rasa sakit hati dan tanpa sumpah seranah yang tak verbal? Kalau puan kata puan sanggup, maka janganlah tunjuk akan dia pintu hadapan, moga puan akan beroleh pilihan pintu mana pun di syurga nanti. InsyaAllah.

Monday, February 23, 2009

Hidup kita untuk mati




Hari ini menutupi bab kematian rakan survivor kanser payudara berulang. Bukan seorang, dua orang dalam jangka masa lima hari.

Hari ini, saya, DH, dan dua rakan terapis dari unit onkologi bersama mengziarahi rakan survivor untuk kali terakhir.

Tiba-tiba saya tersedar akan pengalaman kami berempat dalam satu kereta. "Abang, kita berempat di dalam kereta ini telah mengalami kanser dan akibatnya." DH, senyum aje. Dua rakan survior kanser payudara di belakang serentak berkata, "Hari ini hari dia Prof, nanti hari kita."

Dalam perjalanan pulang, kami menyambung perbualan tentang kematian. Sempat pula saya berpesan ke DH. "Kalau time Has nanti ya Bang, pastikan rumah bersih dan Has selesa. Kalau sesak nafas, dapatkan tangki oksijen, kalau meracau dapatkan ubat sedatif. Tak perlu tebuk sana-sini ya!"

DH menghantari ketiga-tiga kami balik bekerja. Tiada duka, tiada suka. Sikap ceria tetap asli pada diri kami. Rasa lega, syukur dan insaf sekali. Inilah kehidupan. Kita hidup untuk mati. Sebelum masa kita pergi, kita jadikan hari-hari kita penuh erti.

Semoga roh kedua-dua rakan survivor itu dicucuri ikhsan dan rahmat Allah. Al Fatihah.

Tuesday, February 17, 2009

Death setting

Thinking about death is good. Facing approaching death is supposed to be good too. However it unsettled me. Probably being too preoccupied about death is not good. I witnessed two survivor friends in the wards today. One survivor was struggling even on inhaling air saturated with oxygen. She could not talk. I could see her calmness in distress. She was ready to go.

Another was struggling against fatigue and pain. She was actually hanging on. She didn’t want to go because I could see it in her yellow eyes. I begged forgiveness from her for putting things in realistic perspective. She could talk

She asked me, if I am in her position, what will I do? I cannot give a satisfactory answer. I am different, a unique person, as she is.

Thus, the above two examples of breast cancer recurrence, at end stage. The first rejected further chemotherapy and the second had completed all available options of treatment for several recurrences at multiple sites including the brain. Indeed, I have ample examples as guide to my own choice.

However, I am the type who likes punctuality. I hate waiting in distress or in no action mode. I am also decisive. If I go shopping, I’ll enter a boutique and within a minute or two is ready to pay at the counter. I don’t like waiting and worst, I hate myself when people have to wait for or on me.

Looking back, everything significant was done in the same manner. Marriage: It was like – today I decided and tomorrow the marriage. Thanks to my ex-Dean. Children: I aborted on my first year of marriage and decided I don’t really care for offspring.

So, if I am asked on what is the ideal setting for me; then the mental picture of a perfect setting is that I could pray the subuh prayer as usual, and shortly after feel that it is a good day to die. It does not matter if I am alone or surrounded by loved one. What matters is that there should not be any feeling of resentment, guilt, regret or fear, but with feeling of calmness, submission and love.

It is said that imagery plays a strong role in realizing the eventuality. I ended up being a doctor because of too much day dreaming of being one. Thus, I am thankful to the medical series on TV while growing up. The fantasies were too good that in every professional examination, what I worried more was about my attire or dressing, level of confidence and presentation style, rather than the examination questions. The content should be gathered during the journey, what is most important is the state at the important moment.


Labels: